KePKAS sedia peruntukan RM1 juta naik taraf Pintu Timpohon Taman Sabah
4 Februari 2025
Oleh: Wartawan Nabalu News
KUNDASANG: Kementerian Pelancongan, Kebudayaan dan Alam Sekitar (KePKAS) menyediakan peruntukan RM1 juta kepada Taman-Taman Sabah untuk menaik taraf Pintu Timpohon.
Ia amat penting berikutan mercu tanda ikonik itu berfungsi sebagai pintu masuk utama ke pendakian Gunung Kinabalu.
Ketika mengumumkan perkara itu semasa lawatannya ke Taman Kinabalu (Tapak Warisan Dunia UNESCO) baru-baru ini, Menterinya Datuk Seri Christina Liew berkata, kerja menaik taraf untuk meningkatkan imej global Taman itu telah siap pada Disember 2024.
Katanya, penambahbaikan itu bukan saja meningkatkan fungsinya tetapi juga mentakrifkan semula Pintu Timpohon atau sebagai ikon pelancongan yang bertenaga dan hotspot fotografi.
“Proses transformasi itu memerlukan penambahbaikan Pondok Timpohon yang menempatkan platform balai cerap yang menawarkan pemandangan mata burung rabung barat Gunung Kinabalu, dan kini berfungsi sebagai tempat berkumpul untuk pendaki dan pengunjung harian.
"Peruntukan RM1 juta oleh KePKAS adalah bukti komitmen kementerian untuk memelihara dan meningkatkan Taman Kinabalu sebagai khazanah global. Peningkatan ini telah menyerlahkan reputasi Timpohon Gate sebagai mercu tanda bertaraf dunia, menarik pendaki dan peminat alam semula jadi dari seluruh dunia.
"Pintu Timpohon atau `Timpohon Gate' lebih daripada sekadar tempat transit kerana ia mewakili intipati Taman Kinabalu dan mengukuhkan kedudukannya sebagai tapak Warisan Dunia UNESCO.
"Saya faham ia menawarkan pengalaman yang mengasyikkan sebelum pendaki memulakan perjalanan mereka ke puncak," kata Christina.
Pintu Timpohon terletak 4 kilometer dari Pejabat Taman Kinabalu, boleh diakses melalui jalan berliku yang indah.
Sementara itu, Pengurus Taman Kinabalu Justinus Guntabi semasa memberikan taklimat kepada Christina berkata, kemudahan seperti tandas awam, restoran yang dikendalikan oleh KOKTAS, dan lembaga pendidikan tentang denai gunung, geologi dan biodiversiti telah disepadukan untuk mewujudkan gabungan keselesaan dan pemuliharaan yang harmoni.
Katanya, peningkatan itu sejajar dengan peranan penting Pintu Timpohon dalam mengalu-alukan ribuan pendaki setiap tahun, sambil menambah bahawa pengunjung kini boleh berehat di platform untuk mengagumi flora dan fauna di sekeliling, termasuk tupai liar yang suka bermain, sambil menghargai warisan semula jadi yang menjadikan Taman Kinabalu luar biasa.
Memetik statistik, Guntabid memberitahu bahawa pada 2024, Pintu Timpohon mencatatkan 48,342 pendaki yang mengagumkan, dengan purata 132 pendaki setiap hari.
Menurutnya, Mac menonjol sebagai bulan paling sibuk, dengan 4,965 pendaki memanfaatkan musim kemarau untuk mendaki gunung, mencerminkan tarikan antarabangsa dan domestik Taman Kinabalu.
"Selain itu, bulan yang lebih tenang seperti November menyaksikan lebih sedikit pengunjung (2,730), mungkin dipengaruhi oleh keadaan yang lebih basah, namun Timpohon Gate masih menarik pengunjung setiap hari yang tidak sabar-sabar untuk menikmati keindahannya yang tenang," kata Guntabid.
Kemudahan yang ditambah baik, tambahnya, telah memperkayakan pengalaman untuk semua, memastikan pendaki memulakan pendakian mereka dalam persekitaran yang merangkumi keselesaan, pendidikan, dan pemandangan yang mengagumkan.
Bình luận